Langtids amning! Hvordan skete det lige??

Emma

Da amning udviklede sig til en sutteklud, blev jeg nødt til at sige stop!

Emma fylder i dag 18 måneder. Og de hyggelige amme-stunder har fyldt rigtig meget, for både hende og mig, siden hun berigede vores verden i 2015. 

Sagen er den, at jeg er rævestolt, over at have været så priviligeret overhovedet at kunne amme alle mine unger. Drengene stoppede helt naturligt. William var lidt under et år, og sagde ikke et pip til det. Oliver var 8 måneder, og det gik også, uden så meget som et kvæk! Jeg husker tydeligt at jeg faktisk blev sådan lidt små-fornærmet, når det nu betød så meget for mig.

Men med Emma har historien været en helt anden. Jeg har nemlig kæmpet lidt af en kamp, for at stoppe. Dels fordi jeg egentlig gerne ville have min krop tilbage for mig selv. Men også fordi, hun havde vænnet sig til hygge-amning om natten! Og DET er altså hårdt.

Det er så let at komme ind i den rytme. Hun græd meget højt, hvis jeg ikke lige havde frisk bryst-mælk på menuen. Og det gik jo så hurtigt hvis “mini-baren” var åben. Så det var den løsning jeg valgte, for ikke at vække hele huset! 

Min første nat, uden at blive vækket, i 18 måneder! WOW

Jeg ved godt, at der nok kommer en del fordømmende kommentarer her. Og jeg ved også godt, at jeg egentlig selv er sådan en lille smule pinlig berørt, over at se det stå sort på hvidt. For jeg har jo også altid selv synes, at 1 år måtte være nok, når det gjalt amning.

Når først børn kan gå, skal de da ikke ammes, vel?!

Jeg har egentlig desværre også følt, at jeg nok mest synes det var pinligt at sige højt, fordi samfundet ligger op til, at det er et tabu! “Det er jo ulækkert og unaturligt”. Specielt mænd, der kommer med irriterende kommentarer om, hvad de nu synes om den slags. Mon det i bund og grund er jalousi?

Skam! 

Når noget anses som “klamt” og unaturligt, i så mange kredse, skaber det skam. Skam for os, der har valgt langtidsamning TIL og ikke fra. Og det er ikke fair! For egentlig burde vi jo faktisk have guldmedaljer i lange baner, for den fine indsats.

Og hvordan jeg egentlig har klaret det her, ved jeg heller ikke! Nogle ville nok have taklet situationen lidt anderledes.

Andre ville måske slet ikke have taget kampen op endnu, og måske lade barnet naturligt vælge brystet fra.

Men uanset hvad du tænker lige nu, kan jeg jo godt se, at jeg har klaret det hele ret flot, taget i betragtning af hvor mange måneder, jeg egentlig ikke har fået en eneste sammenhængende nattesøvn! Så gu´vil jeg ej skamme mig! Jeg er STOLT! Om samfundet vil det eller ej.

Mor og Emma
En lille nyfødt Emma

Det tog 6 dage !

Vi er i dag landet på 6. dagen uden amning. Og jeg synes altså det er et lille blog-indlæg værd! 18 måneders amning, afbrudt søvn, og ikke mindst utallige hyggestunder med min lille datter senere.  

Jeg havde faktisk slet ikke planlagt det, men fik bare pludselig nok! Ligesom da Kitty, husets kat, fik nok af at amme sine 3 små killinger. Jeg kunne bare ikke mere!

Og i skrivende stund, kan jeg jo godt se, at det har været det bedste valg, for både mor og barn. Emma havde vænnet sig til at vågne, og ville have en lille tår mælk. Så i bund og grund var det jo min skyld, at hun lige så langsomt havde fået et dårligt søvnmønster.  Min skyld, mit ansvar!

Hun var rigtig ked af det, da vores amme hyggestunder stoppede. Græd lidt under en time, når hun skulle puttes, også i løbet af natten, når minibaren var lukket!  Og det var ikke altid kun hende der græd! Det gjorde rigtig ondt, at hun ville ammes, og jeg ikke ville eller kunne give hende det hun nu så desperat ønskede. Jeg havde også taget medicin nu, for at stoppe mælken, så det var virkelig “point of no return”!

Men hun har nu langsomt indset, at der er ikke mere at komme efter.  Mini-Baren er lukket “for good”!

Bare døm mig! Det er og bliver MIN beslutning.

Jeg ved at der findes RIGTIG mange, der dømmer mødre som mig, der af den ene eller anden grund, vælger at langtids-amme deres børn. Jeg hører i hvert fald ikke til i den klub selv….MERE! For fra mig, vil der altid være et “THUMBS UP” og et skulderklap til uddeling, hvis jeg møder en langtids-ammende mor på min vej! For jeg ved hvor hårdt det er nu. Men jeg ved også hvor fantastisk det er. Jeg fortryder intet!

Jeg er faktisk rigtig stolt af min datter og også stolt mig selv! 

Stolt over, at kunne give hende så flot en start på livet. Og stolt over, at hun klarer det så godt, nu hvor jeg har valgt at stoppe.

WHO´s anbefalinger :

“WHO anbefaler mødre over hele verden at fuldamme spædbørn de første 6 mdr for at opnå optimal vækst, udvikling og sundhed. Derefter bør de gives supplerende fødevarer og fortsætte amningen op til 2 års alderen eller derover.

Den seneste systematiske undersøgelse af evidens på dette område, blev offentliggjort i 2009 (“Optimal duration of exclusive breastfeeding (Review)”, Kramer MS, Kakuma R. The Cochrane Library, 2009, Issue 4).Undersøgelsens resultater, som inkluderer to kontrollerede forsøg og 18 andre studier foretaget i både udviklingslande og industrialiserede lande, støtter WHOs nuværende anbefalinger.”

(kilde, WHO og ammenet.dk)

3 Comments on “Langtids amning! Hvordan skete det lige??”

 1. Hej Pernille. Så er jeg lige her i stedet for på Instagram 😉
  Jeg hører rigtig gerne om din fremgangsmåde i forhold til ammestop med sådan en lidt stor 3’er-datter. Det har, som hos dig, været nemt og ligetil med de to store børn, men det er en anden sag med vores lille efternøler på 14 måneder, der så heller ikke bruger sut. Specielt nætterne er ved at være pænt hårde med on-off amning natten igennem, så uge 26 er blevet deadline for os begge.
  Har du mon en manual og lidt gode råd? 😉

  1. Kære Anne,
   Velkommen på bloggen! Og mange tak fordi du læser med.

   Jeg er ikke sundhedsplejerske eller amme-ekspert…(Bortset fra at have ammet 3 børn).
   Men jeg deler meget gerne med dig, hvordan forløbet var for min datter og jeg.

   Jeg forsøgte flere gange at stoppe, men der skete altid lige et eller andet der gjorde, at det ikke gik. Da vi var på kun en amning ved sengetid og åben mini-bar om natten, blev Emma syg. Det eneste hun ville var at amme. KONSTANT i et par dage!
   Det gjorde simpelthen for ondt til sidst. Så jeg fik nok. Det var, som i dit tilfælde, nætterne der faktisk pludselig blev MEGET hårde. Hun ville altid ammes, hvis hun vågnede og hun sov ikke igennem, før vi fik stoppet! (18 måneder uden en hel nats søvn var hårdt.)

   Jeg vidste, at jeg havde let ved at “falde i”, så jeg gik til doktoren for at få medicin også. Jeg vågnede nemlig op de første to nætter og var nødt til at vække Emma, for at komme af med mælk. AV! Doktoren understregede, at jeg under ingen omstændigheder måtte amme, mens jeg tog den medicin. Og det holdt MEGET hårdt om natten og ved sengetid. Men pludselig en aften lagde hun sig bare til at sove, uden at bede om at blive ammet. (Ja, hun kan sige “amme” og kom og bad om det, også om dagen! Det gør hun faktisk stadig en gang imellem).

   Nu kender jeg ikke din situation, men hvis du har mulighed for at få en anden til at putte hende om aftenen, hjælper det også. Det gjorde vi de første par dage.Vi tilbød også en flaske varm mælk før sengetid.

   En ting er sikkert. Når du beslutter at stoppe, er det vigtigt at stoppe helt. Det er alt for forvirrende for de små pus, ellers. Men sørg for at få trappet ned først. Masser af kram og ekstra kærlighed hjælper også. Trygheden i amning skal erstattes med noget andet. Emma bruger heller ikke sut, så jeg begyndte at gøre et stort nummer ud af “Bamse” når hun skulle puttes. Så associationen med at falde i søvn blev en anden end brystet.

   Håber dette kan bruges. Du siger bare til, hvis du har flere spørgsmål. Held og lykke med det Anne. Og husk, det er også ok, at “falde i” et par gange, før det endelig lykkes helt. Det må du ikke se som et nederlag. Du har gjort det rigtig flot, rigtig længe. HIGH FIVE til dig fra mig! Pludselig er I ude på den anden side.
   Det er slutningen på en epoke, men starten på helt nye eventyr. ❤️

 2. Hej Pernille
  Jeg er lige stødt på din ammestop historie nu her.. noget tid efter 😉 Men jeg tænker virkelig jeg kan bruge din fremgangsmåde. Jeg har en bette lillebror på godt 18 mdr og tvillinger på 5 år som jeg aldrig har ammet rigtigt, men derimod givet flaske og så ellers brugt sut. Her er situationen en anden. Godt med amning og ingen sut! Nu er min grænse også nået og i lang tid har det været kun om natten når han vågnede første gang…
  Gjorde du egentlig noget ellers for at baby ikke kunne lugte mælken? EG helt andet nyt frisk nattøj, tape for brysterne eller andet mirakel??

  Jeg kan se præcis som dig at min bette fyr vågner pga ønske om amning og hygge hver time nu om natten.. så det forstyrre mere nu end det gavner vist. Wish me luck!
  Julie

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *